"> Despre Nepsis MOREOM – Congres Nepsis MOREOM Paris 11-13 mai 2018

Următorul eveniment va avea loc în:

+
<>

Congresul Nepsis MOREOM 2018

This post is also available in: frFrançais (Franceză)

Informații despre Congresul Nepsis MOREOM, Paris 11-13 mai 2018

Informații și înscrieri

Descoperiți NEPSIS

This post is also available in: frFrançais (Franceză)

Știați despre Nepsis? Aveți ocazia să descoperiți acum! 🙂

Descoperă Nepsis

This post is also available in: frFrançais (Franceză)

Ce este NEPSIS ?

NEPSIS, care în limba greacă înseamnă „trezvie” sau „a fi treaz”, este numele generic al diferitelor asociații și grupări ale tinerilor ortodocși din Mitropolia Ortodoxa Româna a Europei Occidentale și Meridionale (MOREOM).

 

Un NEPSIS și mai multe Nepsis-uri

Ca mișcare a tinerilor ortodocși aflată sub îndrumarea sinodul mitropolitan al MOREOM, NEPSIS este unul singur.
Totuși, din motive practice și administrative, NEPSIS se constituie într-o « frăție » sau « fraternitate », mai întâi din cele trei eparhii ale MOREOM (Arhiepiscopia Europei Occidentale, Episcopia Italiei și Episcopia Spaniei și Portugaliei), și apoi local, în fiecare țară, oraș sau parohie.

Astfel, este, de pildă, « Nepsis Italia » – pentru Adunarea Tinerilor din Episcopia Italiei -, « Nepsis UK » – pentru Adunarea tinerilor din ţara Marea Britanie -, « Nepsis Bruxelles » – pentru gruparea tinerilor din zona Bruxelles (Belgia) – sau « Nepsis Cork » – pentru gruparea tinerilor din parohia Cork (Irlanda).

 

De când exista NEPSIS ?

Asociația tinerilor ortodocși NEPSIS s-a constituit inițial la data de 13 noiembrie 1999, la inițiativa arhiepiscopului Iosif (Paris).
Nepsis Italia (pentru Episcopia Italiei) s-a constituit la 6 decembrie 2008, cu binecuvântarea episcopului Siluan.
Alte asociații, grupări sau frății / fraternități NEPSIS s-au constituit de-a lungul timpului în diferitele țări, orașe sau parohii din Europa Occidentală și Meridională, cu binecuvântarea preotului sau episcopului locului.

 

Federația Frățiilor Nepsis

Cu ocazia congresului aniversar de la Paris, în 2009, NEPSIS a devenit « Federația Frățiilor Nepsis » sau « Federația Fraternităților Nepsis », o structura de coordonare a grupărilor Nepsis din MOREOM și a activităților / evenimentelor de anvergura organizate pentru tinerii din Europa Occidentală și Meridională.
Aflată sub binecuvântarea Sinodului Mitropolitan al MOREOM, Federația Fraternităților Nepsis este coordonată de un consiliu director format din 3 membri (delegați de episcopii celor 3 eparhii ale Mitropoliei) și un preot duhovnic (desemnat de sinodul mitropolitan).
Federația Fraternităților Nepsis este menită să creeze o coerentă a grupărilor NEPSIS din Europa Occidentală și Meridională, organizând în special Congresele anuale NEPSIS (2009 – Paris; 2010 – Roma; 2011 – Madrid; 2012 – Londra; 2013 – Bruxelles; 2014 – Lisabona; 2016 – Roma; 2017 – Dublin; 2018 – Paris), un pelerinaj anual în România și alte evenimente cu caracter global în MOREOM.

 

Referenți NEPSIS INTERNATIONAL

Referenții Nepsis MOREOM – articol complet

 

Site-uri NEPSIS INTERNATIONAL

Nepsis Episcopia Italiei: http://episcopia-italiei.it/nepsis/
Nepsis Episcopia Spaniei și Portugaliei:http://episcopiaspanieiportugaliei.es/ce-este-nepsis
Nepsis Franța: https://www.nepsis.org/
Nepsis UK: http://www.nepsis.org.uk/
Nepsis Belgia: http://nepsis.be/

 

Facebook

Pe FACEBOOK exista mai multe grupuri NEPSIS în funcție de țară, zonă sau parohia unde se găsesc tinerii NEPSIS. De exemplu, pentru tinerii din Franța exista „Nepsis France” (grup), în Belgia, exista grupul „Nepsis Belgia” etc. Unele dintre frățiile Nepsis au chiar și propriile lor pagini Facebook: NEPSIS FRANCE, NEPSIS UK-Irlanda, etc.

 

Grup de informare

Pe lângă siturile web și grupurile de informare ale diferitelor grupări locale NEPSIS, Federația Fraternităților Nepsis propune un grup de informare în limba română, comun tuturor tinerilor din Europa Occidentală și Meridională: http://groups.yahoo.com/group/nepsis/
Pentru tinerii din tarile francofone este și un grup de informare în limba franceza: https://fr.groups.yahoo.com/neo/groups/association-nepsis/